Organisasjon

Sorialab er et kollektiv som drives av medlemmene på dugnad.

SORIALAB STYRET

Sorialab har et eget styre, og et årsmøte som tar beslutninger i høyeste demokratiske ånd.

Styret består for tiden av: Martin Hirsti-Kvam (styreleder), Annie Dahr Nygård, Heidi Marie Vestrheim, Martin Rane Bauck, Pia Maria Roll, Nelly Winterhalder.

VÅR HISTORIE

Sorialab (eller Soria Laboratoria, som den gang var navnet) ble opprettet på idéplanet sommeren 2009. Jan Sælid og Morten Joachim hadde vært på huset som arbeidere på Torshovteatret, samt vært pub og restaurantgjester siden 1998 og hadde en god stund snakket løst om å skaffe et eget kontor med prøvelokale. Det samme hadde Ane Skumsvoll og Morten Joachim, som i 2003 brukte kjelleren til å sette opp Georgs Magiske Medisin. Planen om eget sted skulle vise seg mulig å realisere fortere enn planlagt. Andreas Sivertsen, levemann og verdensborger, hadde en årrekke hatt tilholdssted på toppen av Soria Moria. Dette lokalet var en gang et tørkeloft og har siden fungert som fotostudio, lydstudio, nachspielbule og leilighet for å nevne noe. Andreas skulle videre i livet og tipset Morten om muligheten. Med slik innsidekunnskap kunne Morten ringe gårdeier Beate Blystad og presentere planene: ”Vi vil starte et kontorfelleskap med folk som utviklet scenekunst”. Avtalen ble til over mobiltelefon med en imøtekommende og nysgjerrig Beate, og bare noen dager etter var leiekontrakten signert. Kontorfelleskapet med sine 5 første medlemmer var et faktum 1. august 2009.

Disse lokalene behøvde en grundig oppussing før vi kunne flytte inn. Det skulle vise seg å ta mer enn noen få timer å få Sorialab ferdig til innflytting. 120 kvm med fire lag gulv er mye å bære ned 84 trappetrinn. Da vi fjernet treplater, linoleum, vegg-til-vegg-teppe og råtten klikklaminat kom det frem et nydelig lyst tregulv. Stedet hadde også noen litt drøye vannskader, så vinduer og en del tak måtte skiftes. Huseier kjøpte nye vinduer, mens vi fikset taket selv. I desember 2009 inntok vi for første gang lokalet som kontor og begynte å jobbe med det vi faktisk driver med – scenekunst.

I 2011, kun to år etter at drømmen gikk i oppfyllelse kom gårdeier Beate med et nytt tilbud. «Om vil ville ha et dobbelt så stort sted?» 240 kvm i samme etasje m/heis sto ledig i nordenden av bygget. Nyoppusset og friskt! Etter en liten diskusjonsrunde besluttet vi å ta sjansen. Vi la ut info på Facebook og fikk mange søkere til ny plass.

Siden denne gangen har Sorialab fått mange medlemmer og er i stadig utvikling. Stedet har blitt en viktig brikke i mange kunstnerskap og prosjekter. På Sorialab finner vi stabilitet og tilhørighet i en en svært uforutsigbar bransje, som scenekunstmiljøet jo er.