Om oss

SCENEKUNSTFELLESKAP

Sorialab er et tverrfaglig scenekunstfelleskap som holder til på loftet av Soria Moria-bygget på Torshov. Felleskapets 25 medlemmer er bl.a skuespillere, regissører, produsenter, musikere, dansere, dramatikere og filmskapere.

Lokalene våre består av tre kontordeler, et kjøkken og en sal som brukes til prøver, visninger og forestillinger. Medlemmene, vi kaller oss laboranter, har faste pulter, og deler på bruken av prøvesalen.

Alle er frilansere med den varierte arbeidshverdagen det innebærer, – det finnes dermed like mange måter å bruke laben på som det finnes laboranter. Formålet med laben er imidlertid felles: å ha et fast sted å gå til der vi kan administrere og produsere scenekunst av høyeste kvalitet.

På Sorialab samarbeider vi på ulike prosjekt når det passer oss. Kollektivet er ment å skulle fungere som en inspirasjonskilde og ressurssenter til utveksling av erfaringer og kunnskap!

SORIALAB STYRET

Sorialab er medlemsdrevet og har ingen ansatte. Sorialab har et eget styre, og et årsmøte som tar beslutninger i høyeste demokratiske ånd.

Styret består av: Jarl Flaaten Bjørk (styreleder), Kim Atle Hansen, Nelly Winterhalder, Maja Roel og Reidar Anders Richardsen.

 

VÅR HISTORIE

Sorialab (eller Soria Laboratoria, som den gang var navnet) ble opprettet på idéplanet sommeren 2009. Jan Sælid og Morten Joachim hadde vært på huset som arbeidere på Torshovteatret, samt vært pub og restaurantgjester siden 1998 og hadde en god stund snakket løst om å skaffe et eget kontor med prøvelokale. Det samme hadde Ane Skumsvoll og Morten Joachim, som i 2003 brukte kjelleren til å sette opp Georgs Magiske Medisin. Planen om eget sted skulle vise seg mulig å realisere fortere enn planlagt. Andreas Sivertsen, levemann og verdensborger, hadde en årrekke hatt tilholdssted på toppen av Soria Moria. Dette lokalet var en gang et tørkeloft og har siden vært igjennom mange forandringer. Stedet har fungert som fotostudio, lydstudio, nachspielbule og leilighet for å nevne noe. Andreas skulle videre i livet og tipset Morten om å gripe muligheten. Med slik innsidekunnskap kunne Morten ringe gårdeier Beate Blystad og presentere planene. ”Vi ville starte et kontorfelleskap med folk som utviklet scenekunst” sier Morten Joakim. Sommeren 2009 jobbet Jan, Ane og Morten med Prøysenspelet. Avtalen ble til over mobiltelefon med en imøtekommende og nysgjerrig Beate, og bare noen dager etter var leiekontrakten signert. Med oss på laget fikk vi i samme slengen, årets regiassistent, Karoline Bjune og manusforfatter, Line Hofoss Holm. Kontorfelleskapet med sine 5 første medlemmer var et faktum 1. august 2009.

Disse lokalene behøvde en grundig oppussing før vi kunne flytte inn. Det skulle vise seg å ta mer enn noen få timer å få Sorialab ferdig til innflytting. 120 kvm med fire lag gulv er mye å bære ned 84 trappetrinn. Da vi fjernet treplater – linoleum – vegg-til-vegg-teppe og råtten klikklaminat kom det frem et nydelig lyst tregulv. Stedet hadde også noen litt drøye vannskader, så vinduer og en del tak måtte skiftes. Huseier kjøpte nye vinduer, mens vi fikset taket selv. Ekstra takk til ole Christian Gullvåg, Anne Bolette Stang Eng, Kristine Welde Tranås, Ingrid Lundby og Kristoffer Sagmo Aalberg som hjalp oss med maling og bæring. I desember 2009 inntok vi for første gang lokalet som kontor og begynte å jobbe med det vi faktisk driver med – scenekunst.

I 2011, kun to år etter at drømmen gikk i oppfyllelse kom gårdeier Beate med et nytt tilbud. «Om vil ville ha et dobbelt så stort sted?» 240 kvm i samme etasje m/heis sto ledig i nordenden av bygget. Nyoppusset og friskt! Dette koster selvfølgelig mer enn et sted på 120 kvm, men etter en liten diskusjonsrunde besluttet vi å ta sjansen. Vi la ut info på Facebook og fikk mange søkere til ny plass!

SoriaLab  er i stadig utvikling og blir stadig mer profesjonalisert. SoriaLab tilbyr stabilitet og tilhørighet i en en svært uforutsigbar bransje, som scenekunstmiljøet jo er.